Za deblokadu računa opštine Srbac potrebno 500.000 KM

Bez autora
Dec 07 2015

Poreska uprava RS blokirala je račun opštini Srbac zbog neplaćenih doprinosa za radnike u iznosu od 300.000 maraka, a pristigla je i opomena od Ministarstva finansija RS za neplaćenu ratu kredita za izgradnju vodovoda "Vrijeska" u Gornjim Srđevićima za koju treba da bude izdvojeno 207.807 KM.Lokalna uprava u Srpcu se tako našla u bezizlaznoj situaciji, jer nema dovoljno novca za ove namjene, tako da će radnici opštine, po svemu sudeći, dočekati Novu godinu bez plate i toplog obroka. Posljednja plata je isplaćena za septembar, a javnim preduzećima i ustanovama kasni još više, poput Centra za kulturu i sport, koji ima čak 11 neisplaćenih plata.

Poreska uprava RS blokirala je račun opštini Srbac zbog neplaćenih doprinosa za radnike u iznosu od 300.000 maraka, a pristigla je i opomena od Ministarstva finansija RS za neplaćenu ratu kredita za izgradnju vodovoda "Vrijeska" u Gornjim Srđevićima za koju treba da bude izdvojeno 207.807 KM.

Lokalna uprava u Srpcu se tako našla u bezizlaznoj situaciji, jer nema dovoljno novca za ove namjene, tako da će radnici opštine, po svemu sudeći, dočekati Novu godinu bez plate i toplog obroka. Posljednja plata je isplaćena za septembar, a javnim preduzećima i ustanovama kasni još više, poput Centra za kulturu i sport, koji ima čak 11 neisplaćenih plata.

Zbog neplaćenih doprinosa radnici opštinske uprave već mjesecima ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu pa mnogi od njih željno iščekuju besplatne preglede za građane sa neovjerenom knjižicom, koje će od 14. decembra do kraja godine organizovati srbački Dom zdravlja.

Neredovne su i isplate novčanih davanja socijalnim i boračkim kategorijama, a najviše su zakinuti studenti, jer opštinska uprava zbog višemjesečne blokade rada Skupštine nije raspisivala konkurs za stipendiranje u školskoj 2014/15. godini, a ukoliko se situacija ne promijeni, studenti će ostati bez stipendije i u školskoj 2015/16. godini.

Finansijska dubioza se odrazila i na isplatu subvencija za prevoz učenika, podsticaja za razvoj poljoprivrede, kao i za isplatu sredstava za sportske klubove, koji su na ovaj način ostali bez planiranih 100.000 maraka, što je mnogima ugrozilo opstanak u sportskim takmičenjima.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor kaže da je blokada opštinskog računa bila očekivana, jer se doprinosi radnicima javnih ustanova i preduzeća ne uplaćuju iz mjeseca u mjesec.

- Lokalna vlast ne funkcioniše u interesu građana i sad je došao kraj. Potraživanja su velika i blokada je opravdana. Potreban nam je hitan opoziv načelnika i smjena skupštinske vlasti te da prestane vladati samovolja u Srpcu - kazao je Čavor.

Od načelnika opštine Drage Ćirića, koji je otputovao u Sloveniju, u petak nismo uspjeli da dobijemo izjavu, ali je ranije poručivao da su dugovanja opštine od njegovog preuzimanja dužnosti smanjene sa 19,5 na 17 miliona maraka.

Isticao je da su sva dugovanja naslijeđena od prethodne vlasti i da za protekle tri godine nije podigao nijedan kredit, jer je opština opterećena sa osam kredita iz ranijih godina koji se moraju otplaćivati do 2030. godine. Ćirić je tvrdio da je putem međunarodnih organizacija u posljednje tri godine obezbijeđeno gotovo tri miliona bespovratnih grantovskih sredstava bez kojih ne bi bila moguća brojna investiciona ulaganja.

Prema njegovim riječima, neophodno je uraditi rebalans budžeta, ali je njegovo usvajanje u situaciji kada je Skupština blokirana već sedam mjeseci, gotovo nemoguće.

Načelnik za finansije

Opština Srbac je od 1. decembra ostala i bez načelnika Odjeljenja za finansije Zore Gazić, koja je počela da radi na računovodstvenim poslovima u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" Srbac.

Saznajemo da je Gazićeva pristala da radi za gotovo dvostruko manju platu, jer joj je radno mjesto u opštini bilo ugroženo zbog stalnih najava smjene vlasti. Novi načelnik odjeljenja neće biti izabran u skorije vrijeme zbog blokade Skupštine pa će njegove poslove do daljeg obavljati šef računovodstva.

Posljedice finansijske dubioze

- Radnicima javnih ustanova i preduzeća mjesecima kasne plate
- Neredovne isplate pomoći socijalnim i boračkim kategorijama
- Studenti bi mogli ostati bez stipendije i u školskoj 2015/16.
- Problemi sa isplatom subvencija za prevoz učenika
- Problemi sa isplatom podsticaja za razvoj poljoprivrede
- Sportski klubovi ostali bez planiranih 100.000 maraka

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik